Bydgoska 23, Bydgoszcz
stowarzyszeniemsf@wp.pl

Regulamin

Stowarzyszenie Miłośników Starego Fordonu

DOBRODZIELNIA WISŁA STARY FORDON

JEDZ, DZIEL SIĘ I CZĘSTUJ! NIE MARNUJ JEDZENIA!

Pamiętaj! Korzystasz z produktów na własną odpowiedzialność. Oceń produkty za pomocą węchu, smaku, informacji na opakowaniu.

PODZIEL SIĘ CIUCHAMI, KSIĄŻKAMI, ZABAWKAMI ITP…

Możesz bezpłatnie poczęstować się jedzeniem! Możesz przynieść tu żywność, której nie dasz rady zagospodarować. Śmiało, weź na co masz ochotę!

Dzieląc się lub częstując produktami zapobiegniesz marnotrawieniu jedzenia.
Weź tylko tyle ile potrzebujesz. Nie zabieraj więcej niż możesz zjeść.

Jakimi produktami się dzielimy

Udostępniamy przestrzeń, w której każdy może podzielić się jedzeniem z każdym.
Jakie produkty można przynosić do WSPÓLNEJ SPIŻARNI

  • Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości- „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia- „należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
  • Wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
  • Sery, jogurty, twarogi.

Należy Spożyć do…

Pamiętaj, że data minimalnej trwałości oznaczona jest określeniem „najlepiej spożyć do”.
Po upływie wskazanego terminu żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta, pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest naruszone.

Termin przydatności do spożycia, poprzedzony określeniem „należy spożyć do”, wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia.
Jeśli masz wątpliwości, czy produkt nadaje się do spożycia, nie zostawiaj go we WSPÓLNEJ SPIŻARNI.

Podziel opakowania zbiorcze, zgrzewki. Przykryj produkty, które mogą wyschnąć.
Zostaw porządek we WSPÓLNEJ SPIŻARNI.

Jakimi produktami się nie dzielimy

Jakich produktów NIE należy przynosić do WSPÓLNEJ SPIŻARNI

  • Żadnego rodzaju surowego mięsa.
  • Produktów z niepasteryzowanego „surowego” mleka.
  • Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
  • Alkoholu.
  • Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
  • Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały w lodówce dłużej niż 3 minut.
  • Produkty, które przekroczyły termin przydatności do spożycia- „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”).
  • Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka.
  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.